4/12 Uunon poika, Matti Lipsanen valmistui Kuopion Teknillisestä oppilaitoksesta rakennusinsinööriksi vuonna 1978 ja tuli heti nimitetyksi Rakennusliike U. Lipsasen hallintojohtajaksi. Pian tämän jälkeen hänet nimitettiin Lipa-Betonin toimitusjohtajaksi. Sukupolvenvaihdos tehtiin yrityksessä vuonna 1984 ja Matti siirtyi koko silloisen yritysryppään toimitusjohtajaksi, Uuno Lipsasen jäädessä hallituksen puheenjohtajaksi.
Uunon ja Matin sukupolvenvaihdos koetteli jossain määrin myös perhe-elämää. Kysymyksessä oli yrityksen perustaneen, sodat käyneen ja pitkälti itseoppineen, herkkävireisen, varovaisen ja hieman sisäänpäin kääntyneen isän ja vilkkaan, ulospäin suuntautuneen, kouluttautuneen ja innovatiivisen, riskinottokykyisen, uutta etsivän ja alan kehitystä tiiviisti seuraavan pojan ajatusmaailmojen yhteensovittamisesta. Vaikeaa oli. Puhuttiin läheltä ja lujaa, mutta valta saatiin vaihdettua.
Vuonna 1986 Rakennusliike U. Lipsanen uudisti myös organisaatiotaan. Hallitusta laajennettiin, jonka alaisuudessa toiminnasta vastasi toimitusjohtaja. Tuotanto jakautui taloushallintoon, rakennustoimintaan, betonituotantoon, metallirakennustuotantoon, joilla kullakin oli omat sektorivastaavansa. Perheyrityksen hallituksen muodostivat perheen jäsenet Uuno ja Kyllikki Lipsanen sekä heidän lapsensa Matti Lipsanen, Ulla hovi ja Maija Castren. Uuno Lipsanen oli jo aiemmin tehnyt rohkean ja tuohon aikaan perheyhtiöissä vielä melko harvinaisen liikkeen ja oli kutsunut ekonomi Lauri Mikkosen mukaan yrityksen sisäpiirin asiantuntijaksi. Vuonna 1989 Mikkonen valittiin ensimmäisenä ulkopuolisena jäsenenä yhtiön hallitukseen, jossa hän toimi myöhemmin myös puheenjohtajana.
1980-luku oli Rakennusliike Lipsaselle suurten muutosten vuosikymmen, mutta rakentaminen ja kehitys jatkui vilkkaana taustalla. 1980-luvulla valmistui mm. Pieksämäen keskusliikenneasema, Varkauden postitalo, Maaselän koulu Pieksämäellä, sekä Valamon luostarin kirjasto ja konservointitilat. Metallialan tuotantoon keskittynyt Lipa Oy perustettiin vuonna 1984. Yrityksen toiminta-ajatukseksi tuli alumiinisten ja teräksisten ovirakenteiden valmistaminen. Mm. Varkauden aluesairaala, Pohjolan liiketalo Pieksämäellä, As Oy Onkipoika sekä Pieksämäen urheilukentän katsomon katosrakenteet olivat Lipa Oy:n alkuvuosien tuotantoa.
Vaikka työmaita oli muuallakin, vaikutti Rakennusliike U. Lipsanen vahvasti Pieksämäen alueen kaupunkikuvaan. Ei siis ihme, että kaupunginjohtaja Taisto Kaartinen vuonna 1988 totesi näin: ”Kaupunkimme kehitykselle 20- 20 viimeisen vuoden aikana on tunnusomaista voimakas rakentaminen. Jokapäiväisessä elämässä sitä ei tule panneeksi merkille, mutta kun katselemme muutaman vuoden takaisia valkovia Pieksämäestä miljöön muuttumisen huomaa selvästi. Siellä missä vielä äsken oli vanha puutalo, pelto tai metsikkö, on nyt nykyaikainen rakennus.”
Kiinteistöneuvos Uuno Lipsanen palkittiinkin Pieksämäen Vuoden Yrittäjänä. Kunnianosoitus kuului yhtä lailla hänen Kyllikki-vaimolleen, joka oli toiminut miehensä rinnalla yli 35 vuotta kestäneen rakennusuran aikana. Vaikka Uuno oli jo tuolloin siirtänyt yrityksen johtamisen seuraavalle sukupolvelle, hän seurasi tiiviisti rakennusalan kehitystä ja kiristyvää kilpailua. Hän sanoi mm. näin: ”Tulevaisuus ei ole ruusuilla tanssimista. Suuret rakennusliikkeet pyrkivät laajentamaan reviiriään ympäri maata ja puristus kohdistuu nimenomaan keskisuuriin ja pieniin yrityksiin.”
Kuinka oikeassa hän olikaan. Suuret rakennusliikkeet laajenivat, mutta sen lisäksi 1990-luku toi oman lisähaasteensa- laman. Mutta ensi kerralla kerromme Matti Lipsasen sanoin hänen matkastaan yrityksen johtoon ja siitä kuinka hän kasvoi osaksi perheyritystä firman kahvipöydässä, joka sijaitsi heidän keittiössään. Tätä tarinaa ei kannata missata!
Lähde: Hyyrinen, Hannu 2011: Tilaa Tulevalle
#rakennusliikelipsanen #rakenneonvoima #rakentaminen
#rakennusala #julkinenrakentaminen #kotimainen #työmaa
#juhlavuosi #historiikki #lipsanen70v